Pic de Noufonts : Travessa per les carenes. De la vall d'Eina a Ull de Ter (HRP)

Pic de Noufonts : Travessa per les carenes. De la vall d'Eina a Ull de Ter (HRP)

{{detailsCtrl.documentService.document.associations.images[0].locales[0].title}}

Application mobile

View off-line all information from this route on the Camptocamp mobile application.

Associated waypoints

View in other lang fr

Map

  • IGN - 2250ET - Bourg-Madame - Mont-Louis - Col de la Perche

Licence

General

route_types: traverse
activities:
durations: 1 day(s)

quality: medium

Rating

T3 

heights

elevation min/max : 1599 m / 2861 m

height_diff: +1650 m / -1050 m

route_length: 19.0 km

description

Aquest itinerari va del poble d'Eina fins al refugi d'Ull de Ter per una magnífica travessa de carenes.

La vall d'Eina
La vall d'Eina

Pujada de la vall d'Eina 8.3km, +1080m

Des de l'aparcament, seguim el camí que surt en direcció SE per entrar a la vall d'Eina. L'inici és més aviat per dins del bosc i discorre entre el riu d'Eina (pel marge esquerre) i el rec del mas Randola (petit canal d'aigua). A 1320m creuem el canal per arribar ràpidament a la vora del torrent. A 2000m sortim definitivament del bosc i veiem l'orri de Baix a l'altre costat del riu.
A 2150m passem pel pla de les Fonts, al peu d'un escanyall de la vall. El sender puja més fort sobre unes cascades per anar a sortir al pla de la Beguda (2335m). El camí s'orienta cap a l'E i s'allunya cada cop més del fons de la vall. A 2500m el sender puja de dret per un pendent en direcció SSE fins a l'ample coll d'Eina.

Pujada al pic de Noufonts
Pujada al pic de Noufonts
Baixada cap al coll de Carançà
Baixada cap al coll de Carançà

Des del coll d'Eina al de Tirapits per la carena 5.2km, -400m, +470m

La continuació consisteix a seguir la carena que separa el Vallespir del Ripollès durant més de 5km, en el tram entre els colls d'Eina i Tirapits. No hi ha aigua en tot el tram.
Les cotes dels cims varien sensiblement segons el mapa (ICC, IGN, RandoEditions, ...).

Des del coll d'Eina (2682m), remuntem l'ampla llomada en direcció NE fins a un bony sense nom (2722m). Baixem fins a un collet (2731m) que domina la vall d'Eina i després remuntem en direcció al pic d'Eina. La seva ascensió és opcional (+50m de desnivell) i pot evitar-se per un sender que flanqueja pel vessant S i que porta a un collet (2731m). Des d'allà pugem al pic de Noufonts (2861m, fita grossa) per la carena (hi ha una caixa metàl·lica per a les piades amb l'acrònim CEF), i baixem per terreny més pendent fins al coll de Noufonts (2651m).
Des del coll pugem en direcció SE, d'entrada pel vessant S i, poc després d'un orri de pedra, tornem al vessant N fins a un bony de cota 2797m. Continuem (pic de Noucreus a l'esquerra, 2799m) fins al coll de Noucreus (2782m, hi trobem les nou creus metàl·liques), deixem un bony (2792m) a la dreta i arribem al pic de la Fossa del Gegant (2808m, pal metàl·lic acabat en forma de piolet) i baixem cap al coll de Carançà (2723m).
Remuntem fins a un nou bony (2826m) i tornem a baixar cap al coll de la Vaca (2793m) deixant a l'esquerra els pics de la Vaca (2820m). Deixem la carena per passar el coll de Tirapits (2781m).

La vall del torrent de les Barraques
La vall del torrent de les Barraques

Travessa del coll de la Marrana fins a Ull de Ter 5km, -650m, +100m

Des del coll de Tirapits baixem cap al N cap a la vall fins a arribar a sota d'una construcció de pedra (cartell metàl·lic rovellat: "Polsador Emergències, Bombers-085"), i des d'allà girem a la dreta per baixar per la vall (una mica més avall hi trobem aigua). Després d'un pla de cota 2430m el sender para de baixar i fa un flanqueig ascendent fins a arribar al coll de la Marrana (2529m). Des del coll, baixem la vall en direcció NE quedant-nos al marge dret. Deixem el riu Ter clarament a l'esquerra i baixem per les pistes d'esquí fins al refugi d'Ull de Ter (2240m).

remarks

Sensitive areas
There are sensitive areas on this route. Please refer to the map.

gear

Comments

No thread yet?

Log in to post the first comment

No thread yet?

Log in to post the first comment

{{::post['created_at'] | amUtc | amLocal | amTimeAgo}}
  • it
  • de
  • en
  • eu
  • es